matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Daniel w ciągu 2godz i 15min przejechał 36km. Z jaką prędkością jechał?
Karunia:
4 kwi 20:57
M:
25 kwi 10:41
Miś Uszaty:
60min −−−−1godz 15min−−−−−−xgodz
15
1
x=
=
godz
60
4
2,25godz−−−−−−−36km 1 godz−−−−−−−x km
36
x=
=16 km
2,25
W ciągu godziny przejechał 16 km Stąd jego predkośc v=16km/godz
25 kwi 11:26