SD
***kiełbasa***: 413. znów pytanie z serii dlaczego moja odpowiedź jest zła?
rozwiąż:
{2logx−3log
2y=1
{logx−2IlogyI=4
zał: x,y>0
I. logy≥0⇔y≥10 v II. y<10
{2logx−3log
2y=1 {2logx−3log
2y=1
{logx−2Iogy=4 {logx+2Iogy=4
analog.
t=1⇒y=10/sprz. v
| | 1 | |
t=−2 |
| ⇒y=10−73⇒x=10{263 |
| | 3 | |
{2logx−3log
2y=1
{logx=2logy+4
{−3log
2y+4logy+7=0
{logx=2logy+4
rozwiązuję pierwsze
równanie:
logx=t
−3t
2+4t+7=0
Δ=100
| | 1 | |
t=2 |
| ⇒y=1073 ok⇒x=10263 |
| | 3 | |
t=−1⇒y=10 /ok ⇒x=10
24 ←DLACZEGO TAKIEGO WYNIKU NIE MA W ODPOWIEDZIACH
4 kwi 20:08
kalafiorowa: moze zapomniales o dziedzinie?
4 kwi 20:13
Jack: log y ≥0 już na początku jak rozpisawałaś. Potem wyszło t=−1 ,ale t=log y więc sprzeczność
4 kwi 20:18
kiełbasa: nadal nie widzę sprzeczności. t=log x a nie log y, a logx nie ma żadnych dodatkowych założeń.
Jest tylko założenie do x, że x>0. Mógłby ktoś spróbować to samemu tu rozwiązać skoro nie
widzę nadal błędu? odp:
{x=10263
{y=1073
{x=10263
{y=10−73
4 kwi 20:46
Jack: chyba błędnie zapisałaś "log x=t" , powinno być (o ile dobrze myślę) "log y=t"
{−3log2y+4logy+7=0
{logx=2logy+4
logy= t
−3t2+4t+7=0
...
...
...
4 kwi 20:49
Nikka: błąd w dziedzinie bo jeśli logy ≥ 0 to logy ≥ log1 → y ≥ 1i podobnie II przypadek... y < 1
Ostatecznie rozwiązanie pierwszego i drugiego układu wyszło mi takie samo jak Tobie Kiełbaso.
jeszcze jeden błąd...
| | 1 | |
t = −1 to logy = −1 → y=− |
| ( a nie 10) sprzeczność |
| | 10 | |
4 kwi 21:26
kiełbasa: masz rację, dziękuję.
4 kwi 21:27
Nikka:
4 kwi 21:29
kiełbasa: Nikka spróbujesz zrobić zadanie dodane przez "kiełbasa" początek: "415. rozwiązać układ"
POZDRAWIAM WSZYSTKICH I DZIĘKUJĘ ZA DOTYCHCZASOWĄ POMOC
4 kwi 21:36