rzut kostkami
betsy: rzucamy raz 3 kostkami. jakie jest prawdopodobieństwo, że na żadnej kostce nie wypadną 4 oczka
lub na wszystkich oczkach wypadnie ta sama liczba oczek?
4 kwi 19:25
kiełbas: to teraz spróbuję Ci dać tylko wskazówki, żebyś się sama mogła sprawdzić
1. zrobimy ze zdarzenia przeciwnego, bo tak jest szybciej tzn. obliczymy P(A'), gdzie:
A− na żadnej kostce nie wypadną 4 oczka
A'− na wszystkich kostkach wypadną 4 oczka
policz omegę i policz P(A') tutaj
4 kwi 19:27
betsy: hmm... oj ciężko...
Ω=63=216
A'=1
?
4 kwi 19:34
Jack:
A' − na każdej wypadną 4 oczka i na każdej różna liczba oczek.
Myślę, że jednak prościej byłoby bez zdarzeń przeciwnych...
4 kwi 19:40
kiełbas: | | 1 | | 1 | |
P(A')= |
| = |
| |
| | C16*C16*C16 | | 216 | |
4 kwi 19:42
kiełbas: Jack, co kto lubi
4 kwi 19:42
kiełbas: lub tak jak Jack:
| | C15*c15*C15 | | 215 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 216 | | 216 | |
4 kwi 19:43
kiełbas: jej, źle popatrzyłam na to zadanie. myślałam, że to są dwa różne podpunkty. cofam wszystko co
napisałam

zaraz sie poprawie. wybacz.
4 kwi 19:45
kiełbas: oczywiście najprościej jest tak jak pisał Jack, czyli nie z przeciwnego tylko wprost:
| | C15*C15*C15+1 | | 126 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 216 | | 216 | |
zgadza się?
4 kwi 19:47
betsy: mhm ma wyjść 7/12
4 kwi 19:47
betsy: czyli ok
4 kwi 19:48
Jack: oki
4 kwi 19:52
Jack:
właściwie to tak:
ale wynik oczywiście ten sam.
4 kwi 19:55
betsy: a skąd te piątki i szóstka?;>
4 kwi 19:58
betsy: już wiem skąd te 5 a ta 6 i 5 to zaraz może rozgryzę pokolei
4 kwi 20:01
Jack: masz policzyć prawdopodobieństwo czegoś tam LUB czegoś tam innego
(na tym LUB się skup).
4 kwi 20:05
betsy: jak jest LUB to zawsze jest + tak zauważyłam

czyli ta 6 to stąd, że na wszystkich kostkach te same oczka, czyli na wszystkich kostkach
1,2,3,4,5,6, ale potem odejmujemy 5, bo te wszystkie liczby oczek już były oprocz 4 tak?
4 kwi 20:08
Jack: dokładnie tak

Czyli robimy tak: P(AuB)=P(A)+P(B)−
P(A∩B) (czyli odejmujemy część wspólną
obu przypadków).
4 kwi 20:11