sda
**kiełbasa***: 412.
{logx+logy=1
{x
2+y
2=29
tym razem nie zależy mi na otrzymaniu rozwiązania, bo zrobiłam to zad. na dwa sposoby
(algebraiczny− otrzymałam poprawny wynik i graficzny− nie zbyt dobrze) Proszę o wyjaśnienie
czy ten przedstawiony poniżej jest zły czy po prostu niedokończony stąd zła odp?
zał: x>0, y>0 (⇒będę rysować w I ćw. układu)
{logxy=1
{(x+y)
2−2xy=29
{xy=10
{(x+y)
2=49 ⇒ x+y=7 v x+y=−7
y=−x+7 y=−x−7
teraz rysuję obie proste i zaznaczam dziedzinę. Dlaczego odpowiedzią nie jest fragment prostej
y=−x+7 mieszczącej się w dziedzinie, a jedynie dwa punkty (2,5) i (5,2)? Gdy rozwiązuję to
algebraicznie, otrzymuję oczywiście taki wynik... ale co złego jest w graficznym rozwiązaniu

w razie potrzeby mogę spróbować załaczyć obrazek fragmentu układu współrzędnych z prostą i
dziedziną
4 kwi 19:24
Jack: x,y>0 czyli nie na sensu rozpatrywać x+y=−7 bo któraś z liczb musiałaby być ujemna. Ponadto
dobrze zapisałaś ze patrzysz tylko na pierwszą ćwiartkę (ale dla tego drugiego równania:
x+y=7).
4 kwi 19:36
miki:
| | 10 | |
Ja proponuję narysować gałąź hiperboli y= |
| w I ćw.
|
| | x | |
i ćwiartkę okręgu S(0,0) i przez punkty okręgu A
x= 5 to: 25 +y
2= 29 => y
2 = 4 => y = 2 ( bo y>0)
A( 5,2) r= ISAI
i wszystko ładnie wyjdzie
4 kwi 19:43
kiełbas:

zamieszczam sporządzony przeze mnie obrazek. Proszę o wyjaśnienie dlaczego odpowiedzią nie jest
cały ten fragment prostej? tylko dwa punkty
4 kwi 19:51
kiełbas: miki, zrozumiałam gdzie popełniam błąd. dziękuję bardzo Tobie i Jackowi.
pozdrawiam
4 kwi 19:52