dzialania na prawdopodobienstwach
betsy: Wiadomo, że P(A)=0,6, P(B)=0,5 , P(A∩B)=0,4. Oblicz P(A'∩B').
P(A∪B)=0,6+0,5−0,4
A(A∪B)=0,7
a odp. jest P(A'∩B')=0,3
czyli P(A∪B)+P(A'∩B')=1? jest taka zależność?
4 kwi 18:51
kiełbas: narysuj sobie dwa zbiory mające jakąś część wspólną i zaznacz najpierw dopełnienie A, potem
dopełnienie B, potem zobacz jak wygląda część wspólna. Okazuje się, że jest to (A'∩B')= Ω \
(A∩B) w związku z aksjomatem mówiącym że P(Ω)=1 mamy: P (A'∩B')= P(Ω) − P(A∩B) czyli
P(A∪B)+P(A'∩B')=1
4 kwi 18:55
miki:
podpowiem

(A U B)
' = A
' n B
'
więc P(A
' n B
') = 1 − P(A U B)
P(AU B) = P(A)+P(B) − P(A n B) = 0,6+0,5 −04 = 0,7
zatem:
P( A
' n B
') =1 −0,7= 0,3
4 kwi 18:57