prawdopodobieństwo
betsy: W pudelku mamy 18 kul w 3 kolorach: białe, czarne i niebieskie w stosunku 2:3:4. Losujemy bez
zwracania 2 kule.
Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania 2 kul czarnych.
2x+3x+4x=18
9x=18
x=2
więc 4kule białe, 6kul czarnych, 8niebieskich.
no i dalej już mi nie wyszlo

proszę o pomoc
4 kwi 18:10
kiełbas: 2x− białe
3x−czarne
4x− niebieskie
2x+3x+4x=18
x=2
4−białe
6−czarne
8−niebieskie
A− wylosowanie 2 kul czarnych
model: wariacja bez powtórzeń, bo w temacie padło "BEZ ZWRACANIA"
licznik: zapisanie ile jest możliwości wylosowanie dwóch kul czarnych
mianownik: zapisanie ile jest wszystkich możliwości wylosowania dwóch dowolnych kul
4 kwi 18:22
kiełbas: sorry błąd w obliczeniach
| | V26 | | 30 | | 15 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | V218 | | 306 | | 153 | |
zgadza się?
4 kwi 18:24
betsy: tak 5/51 bo można jeszcze skrócić przez 3
4 kwi 18:33
betsy: a dlaczego nie można zrobić tego z kombinacji?
nigdy nie umiem rozróżnić kiedy skorzystać z kombinacji a kiedy z wariacji bez powtórzeń...
ale ja zrobiłam to z kombinacji i wyszło od razu 15/153 bez tego 30/306...
czyżby nie było żadnej różnicy czym to policzymy?
4 kwi 18:38
***kiełbasa***: zasada jest taka, że na maturze, jesli wybierzesz zły model, tzn. w zadaniu są "przesłanki" że
masz skorzystać z wariacji bez powtórzeń a użyjesz np. z powtórzeniami itp. to bez względu na
ostateczny wynik masz zero punktów.
Początkowo chyba każdy ma problemy z rozróżnianiem. Osobiście też miałam, ale zrobiłam wtedy
około 100 zadań i nie mam problemów. Zadania są wg mnie dość schematyczne.
1. wariacja bez powtórzeń zawsze wtedy gdy pisze "bez zwracania"
2. wariacja z powtórzeniami, gdy pisze, że "ze zwracaniem" albo "że coś może się powtarzać"
albo jeśli wynika to z zadania, tzn. z logicznego punktu widzenia.
3. pozostałe rzeczy (zwykle karty, kości) możesz początkowo próbować z kombinacji, ale to nie
jest jakaś rewelacyjna reguła.
4 kwi 18:46