matematykaszkolna.pl
prawdopodobieństwo betsy: W pudelku mamy 18 kul w 3 kolorach: białe, czarne i niebieskie w stosunku 2:3:4. Losujemy bez zwracania 2 kule. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania 2 kul czarnych. 2x+3x+4x=18 9x=18 x=2 więc 4kule białe, 6kul czarnych, 8niebieskich. no i dalej już mi nie wyszloemotka proszę o pomoc
4 kwi 18:10
kiełbas: 2x− białe 3x−czarne 4x− niebieskie 2x+3x+4x=18 x=2 4−białe 6−czarne 8−niebieskie A− wylosowanie 2 kul czarnych
 V26 18 
P(A)=

=

V218 153 
model: wariacja bez powtórzeń, bo w temacie padło "BEZ ZWRACANIA" licznik: zapisanie ile jest możliwości wylosowanie dwóch kul czarnych mianownik: zapisanie ile jest wszystkich możliwości wylosowania dwóch dowolnych kul
4 kwi 18:22
kiełbas: sorry błąd w obliczeniach
 V26 30 15 
P(A)=

=

=

V218 306 153 
zgadza się?
4 kwi 18:24
betsy: tak 5/51 bo można jeszcze skrócić przez 3 emotka
4 kwi 18:33
betsy: a dlaczego nie można zrobić tego z kombinacji? nigdy nie umiem rozróżnić kiedy skorzystać z kombinacji a kiedy z wariacji bez powtórzeń... ale ja zrobiłam to z kombinacji i wyszło od razu 15/153 bez tego 30/306... czyżby nie było żadnej różnicy czym to policzymy?
4 kwi 18:38
***kiełbasa***: zasada jest taka, że na maturze, jesli wybierzesz zły model, tzn. w zadaniu są "przesłanki" że masz skorzystać z wariacji bez powtórzeń a użyjesz np. z powtórzeniami itp. to bez względu na ostateczny wynik masz zero punktów. Początkowo chyba każdy ma problemy z rozróżnianiem. Osobiście też miałam, ale zrobiłam wtedy około 100 zadań i nie mam problemów. Zadania są wg mnie dość schematyczne. 1. wariacja bez powtórzeń zawsze wtedy gdy pisze "bez zwracania" 2. wariacja z powtórzeniami, gdy pisze, że "ze zwracaniem" albo "że coś może się powtarzać" albo jeśli wynika to z zadania, tzn. z logicznego punktu widzenia. 3. pozostałe rzeczy (zwykle karty, kości) możesz początkowo próbować z kombinacji, ale to nie jest jakaś rewelacyjna reguła.
4 kwi 18:46