prawdopodobieństwo
betsy: Do windy stojącej na parterze w budynku 8−pietrowym wsiadło osób.
Oblicz prawdopodobieństwo, że wszystkie osoby wysiądą na różnych piętrach.
Policzyłam Ω i = 8
5=3275
w odpowiedziach jest, że P(A)=(8x7x6x5x4)/3276 tzn jest skrócone do 105/512
moje pytanie jest dlaczego jest takie właśnie mnożenie−8x7x6x5x4
tzn widzę, że chodzi o 5 osób i 5 różnych pięter czy coś takiego, ale nie wpadlabym chyba, żeby
policzyć to w taki sposób
4 kwi 18:04
kiełbas: Ty zastosowałaś wariację z powtórzeniami. Stosuje się ją wtedy, gdy pewne rzeczy moga sie
powtarzać. Polecenie natomiast mówi, że każdy ma wysiąść na RÓŻNYCH piętrach, czyli żadne
piętro nie może się powtórzyć, albo innymi słowy, na jednym piętrze nie może wysiąść więcej
niż jedna osoba. Zastosuj wariację BEZ POWTÓRZEŃ.
4 kwi 18:09
betsy: czyli A=8!/3!=4x5x6x7x8
a Ω=8
5, bo na każdym pietrze może wysiąść 5 osób czyli jest 8
5 mozliwości wysiadania tych 5
osób na 8 piętrach.
dobrze rozumiem?
bo wynik wychodzi ok
4 kwi 18:16
kiełbas: omegę i zdarzenie musisz zapisać wariacją bez powtórzeń. dobrze rozumiesz
4 kwi 18:17
betsy: tzn jak zapisać Ω wariacją bez powtórzeń?wyszłoby to samo co w zdarzeniu A...(?)
4 kwi 18:19
qbek: robic to plebsy !
14 kwi 21:32
lili: odpowiedz 105/512
14 kwi 21:33
Mila: Wsiadło 5 osób.
8 pięter.
Ω=8*8*8*8*8
Każda z 5 osób ma 8 możliwości wysiadania.
A− wszystkie osoby wysiądą na różnych piętrach.
|A|=8*7*6*5*4
pierwsza osoba ma 8 możliwości , druga już 7 , bo nie może wysiąść na piętrze I osoby,
trzecia na 6 sposobów, czwarta na 5 sposobów, piata na 4 sposoby
| | 8*7*6*5*4 | | 35*3 | | 105 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 8*8*8*8*8 | | 8*8*8 | | 512 | |
14 kwi 21:42
PW: kiełbas, betsy: Ω to zbiór wszystkich wariacji z powtórzeniami, dlatego |Ω| = 8
5
A to zbiór wariacji bez powtórzeń, dlatego
| | 8! | | 5! | |
|A| = |
| = |
| =8•7•6•5•4 |
| | (8−5)! | | 3! | |
15 kwi 15:12