matematykaszkolna.pl
prawdopodobieństwo betsy: Drużyna siatkówki sklada się z 6 zawodników, w tym 1 to kapitan. Do kontroli antydopingowej wybiera się 2 zawodników. Jakie jest prawdopodobieństwo, że kontroli poddany zostanie kapitan? Tu mam problem z zapisaniem obliczenia... Policzyłam Ω: Ω=15 i teraz jak zapisać to zdarzenie A? bo ja to sobie tylko rozrysowałam i wyszło A=5, ale mój zapis polegał na tym: 1zawodnik i Kapitan, 2 i kapitan, 3 i kapitan, 4 i kapitan, 5 i kapitan... nie wymyśliłam jak to mądrzej zapisać, bo nie wiem czy na maturze uznają taki zapis... choć zdawaloby się, że tak, bo jest chyba logiczny...
4 kwi 17:55
kiełbas: dobrze Ci wyszło, a Twój sposób to również full na maturze, tylko musiałabyś udzielić dobrej
 5 1 
odpowiedzi, tzn. że prawdopodobieństwo wynosi

=

, a nie zostawić tego jako 5 emotka
 15 3 
poprawniej: Ω=C26=15 A− kontroli poddany zostanie kapitan (zazwyczaj zdarzenie opisuje się słownie dokładnie tak, jak mówi pytanie)
 C11*c15 5 1 
P(A)=

=

=

15 15 3 
zdarzenie A zapisujemy kombinacjami. Kapitana traktuję jako pierwszą "grupę" składającą się z jednej osoby jaką jest kapitan, pozostałych zawodników jako drugą grupę, gdzie jest 5 zawodników. Aby kontroli został poddany kapitan, musi być wylosowany napewno, czyli do zapisu licznika zdarzenia A musimy użyć kapitana i dowolnej osoby z drugiej grupy.
4 kwi 18:16
betsy: tak wiem nie dokończyłam,bo chodziło mi tylko o to jak to zapisać emotka już rozumiem dziękuję za wytłumaczenie emotka
4 kwi 18:26