prawdopodobieństwo
betsy: Drużyna siatkówki sklada się z 6 zawodników, w tym 1 to kapitan. Do kontroli antydopingowej
wybiera się 2 zawodników. Jakie jest prawdopodobieństwo, że kontroli poddany zostanie
kapitan?
Tu mam problem z zapisaniem obliczenia...
Policzyłam Ω:
Ω=15
i teraz jak zapisać to zdarzenie A?
bo ja to sobie tylko rozrysowałam i wyszło A=5, ale mój zapis polegał na tym:
1zawodnik i Kapitan, 2 i kapitan, 3 i kapitan, 4 i kapitan, 5 i kapitan...
nie wymyśliłam jak to mądrzej zapisać, bo nie wiem czy na maturze uznają taki zapis... choć
zdawaloby się, że tak, bo jest chyba logiczny...
4 kwi 17:55
kiełbas: dobrze Ci wyszło, a Twój sposób to również full na maturze, tylko musiałabyś udzielić dobrej
| | 5 | | 1 | |
odpowiedzi, tzn. że prawdopodobieństwo wynosi |
| = |
| , a nie zostawić tego jako 5  |
| | 15 | | 3 | |
poprawniej:
Ω=C
26=15
A− kontroli poddany zostanie kapitan
(zazwyczaj zdarzenie opisuje się słownie dokładnie tak, jak mówi pytanie)
| | C11*c15 | | 5 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 15 | | 15 | | 3 | |
zdarzenie A zapisujemy kombinacjami. Kapitana traktuję jako pierwszą "grupę" składającą się z
jednej osoby jaką jest kapitan, pozostałych zawodników jako drugą grupę, gdzie jest 5
zawodników. Aby kontroli został poddany kapitan, musi być wylosowany napewno, czyli do zapisu
licznika zdarzenia A musimy użyć kapitana i dowolnej osoby z drugiej grupy.
4 kwi 18:16
betsy: tak wiem nie dokończyłam,bo chodziło mi tylko o to jak to zapisać

już rozumiem dziękuję za wytłumaczenie
4 kwi 18:26