prawdopodobienstwo
betsy: W pudełku jest 7 płyt. 3 z nich to gry. Płyty sa ułożone losowo. jakie jest prawdopodobieństwo,
że wszytkie gry będą leżały koło siebie?
rozrysowałam i wyszło:
A=5
a jak policzyć Ω?
4 kwi 17:48
Kaś: 7!
4 kwi 20:09
Jack: |A|=5*3!
4 kwi 20:12
betsy: hmm to w końcu jak, bo ma wyjść 1/7
4 kwi 20:17
Jack: sory, |A|=5*3!*4! bo te czterry pozostałe też mogą różnie leżeć...
4 kwi 20:21
betsy:
4 kwi 20:25
Jack:
4 kwi 20:26
Michal_bn: tak więc:
Ω = 7*6*5 , bo 3 gry mają być ułożone koło siebie stąd pierwsze miejse zapełniamy spośród 7
płyt, drugie spośród 6 a trzecie z 5 i zatem:
Ω= 210
i teraz najlepiej zobrazuje Ci to poniższy obrazek:
− to nasze 7 płyt
gry mają byc koło siebie więc mamy 5 takich ustawień
ale! kolejność ułożenia płyt może być różna, dlatego A obliczamy :
A= 5* 3! = 30
P(A)= 30 /210 = 1/7
Koniec zadania

Mam nadzieję, że podpowiedź będzie przydatna
4 kwi 20:37
Michal_bn: aaa.. zniknął mój obrazek

0 0 0 0 0 0 0 − to nasze płyty
0 0 0
0 0 0 gry mają być koło siebie stąd 5 takich ustawień
0 0 0
0 0 0
0 0 0
4 kwi 20:40
betsy: a nie Ω=7!
a A=5*3!*4!
P(A)=1/7 wtedy...
4 kwi 20:42
betsy: bo Ω to ogólna liczba mozliwości przestawienia plyt
4 kwi 20:44
Jack: oba podejścia są dobre, Michal bn od razu nie bierze pod uwagę pozostałych płyt −tylko te
3 w różnych konfiguracjach.
4 kwi 20:46
betsy: aha w porządku
4 kwi 20:49