wariacja
betsy: Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5} losujemy 2 liczby i zapisujemy w kolejności wylosowania. Oblicz
prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez 5.
Proszę o sprawdzenie:(glownie chodzi mi o to czy to na pewno ma być wariacja bez powtórzeń)
A=5, bo mogą być liczby 15,25,35,45,55
Ω=wariacja z powtórzeniami=52=25
zatem P(A)=5/25=1/5
4 kwi 17:34
miki:
Twoje rozwiązanie dotyczy : losowania ze zwracaniem !
Jeżeli losowanie bez zwracania to:
|Ω|= 5*4= 20
A= {(15,25,35,45)}
|A|= 4*1= 4
4 kwi 23:58