styczne i sieczne
Hashiri:

Witam.

Bok kwadratu BCDE ma dlugosc 6 (rysunek), a przekatna prostokata ACDF ma dlugosc 10.
Oblicz promień okregu, ktorego lukiem jest BE(czerwony luk).
bardzo prosze o jak najszybsza pomoc
4 kwi 15:02
Hashiri: Bardzo prosze o pomoc
Plisssss
4 kwi 16:06
Zaks: Strasznie trudne to zadanie

, nei moge zrobic

Tez bym prosil o pomoc
4 kwi 18:55
Jack: połowa |BE|? (zależy czy dobrze czytam ten rys.)
4 kwi 19:17
Hashiri: Ten luk czerwony jest oparty na odcinku |BE| i styczny do |AF|
4 kwi 19:48
Godzio: ale to w takim razie to tak jak mówi
Jack promien to polowa boku BE
4 kwi 20:07
Jack: tylko po co ta informacja o przekątnej

Dezorientująca nieco...
4 kwi 20:08
Hashiri: Nierozumiem

to nie jest rowno polowa okregu
w odpowiedziach do tygo zadania jest 3.25, czyli blisko 3.
Dlatego jest podana ta przekatna. To jest zadanie z podrecznika z dokladnie takim samym
rysunkiem. Czerwony luk jest styczny do |AF| i oparty na |BE| oraz to NIE jest polowa calego
okregu. Wlasnie to zalezy od tego jaka jest ta szerokosc prostokata, pewnie po to jest ta
przekatna.
4 kwi 21:37
Hashiri: To wie moze ktos jak to zadanko rozwiazac
4 kwi 21:57
Nikka: Nie mam pewności, ale tak sobie myślę, że środek okręgu będzie leżał na symetralnej odcinka
|BE|.
Narysowałabym obie przekątne prostokąta oraz styczne do okręgu w punktach B i E. Następnie dwie
proste prostopadłe do stycznych przechodzące przez punkty B i E (punkty styczności). Punkt
przecięcia tych prostych będzie środkiem okręgu.
I zastanawiam się czy środek okręgu nie pokryje się z punktem przecięcia przekątnych
prostokąta...
4 kwi 22:27
Jack: wiesz co, zrobiłem sobie kilka rysunków i faktycznie tak wychodzi, że to może być punkt
przecięcia przekątnych... choć może być ciężko to udowodnić
4 kwi 22:36
miki:

Ok

pomogę
IADI=10 ICDI= 6 to: IACI=
√102− 62= 8
zatem : IABI= 8−6= 2
więc IMGI= 2 to IOGI= r−2 i IOBI= r
z ΔBGO mamy:
r
2= (r−2)
2+3
2
r
2 = r
2 −4r +4+9
4r= 13
r= 3
14 = 3,25
4 kwi 22:40
Jack: hehe
4 kwi 22:43
Nikka: no właśnie − może tak być, ale nie musi...
próbowałam jeszcze inaczej... nie wiem tylko czy możemy założyć, że ten okrąg będzie wpisany w
prostokąt (czworokąt) i wtedy
| | 2P | |
r = |
| P − pole, Obw − obwód |
| | Obw | |
niestety niezupełnie zgadza mi się wynik − wyszło mi 3, 43
4 kwi 22:44
Eta:
4 kwi 22:44
Jack: to było prostsze niż myśleliśmy

brawo za przytomność umysłu
4 kwi 22:45
Nikka:
4 kwi 22:45
Eta:
4 kwi 22:45
Eta: Pozdrawiam Was świątecznie
4 kwi 22:46
Hashiri: Wielkie dzieki, naprawde mi to pomoglo.

Gratuluje
4 kwi 22:47
Jack: Pozdrawiamy
4 kwi 22:48
miki:
4 kwi 22:49
Nikka: Dzięki Eto i wzajemnie
4 kwi 22:58
Hashiri: Mam jeszcze np takie zadanko:
Czy istnieje liczba dwucyfrowa o tej wlasnosci, ze po przedstawieniu cyfry jednosci
na pierwsze miejsce otrzymamy liczbe dwa razy wieksza od danej liczby

Moje rozumowanie jest takie, tylko nie wiem czy dobre:
l. dwucyfrowa to 10a+b
10b+a=2(10a+b)=20a+2b
8b=19a, wiedzac ze a,b∊≤0,9≥\a=0
to a=8, a b=19 czyli NIE ISTNIEJE
Dobrze to rozumiem
4 kwi 23:07
Jack: poszukujesz NWW (8, 19)... 19 jest liczbą pierwszą więc dopiero 19*8 jest NWW(19,8), stąd a=8,
b=19 a to jest sprzeczne bo a,b≤9.
4 kwi 23:20
miki:
ok
4 kwi 23:20
Hashiri: Dzieki,
a jak to zrobic zadanie :
Czy liczba a=5042176803021 jest szescianem liczby naturalnej

Pewnie trzeba wiedziec wlasnosci szescianow liczb naturalnych.
4 kwi 23:25
4 kwi 23:35
Hashiri: Czesto sie przydaje robic szybko takie przeksztalcenie:
Tylko ja tego nie widze

Moglby ktos to rozwinac
4 kwi 23:59
Jack: | 10ka | | 10(ka−1)+10 | | 10(ka−1)+10 | | 10 | |
| = |
| = |
| =10+ |
| |
| ka−1 | | ka−1 | | ka−1 | | ka−1 | |
5 kwi 00:03
Jack: wiesz skąd się wziął drugi krok?
5 kwi 00:03