matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Mam watpliwości co do swojego wyniku
HEKTOR:
Obliczyć pochodną 1 / tg3x
4 kwi 14:27
kiełbasa:
1
(tgx)'=
cos
2
x
1
1
pochodna ilorazu tg3x− f.złożona (tg3x)'=
*(3x)'=3
cos
2
*3x
cos
6
x
↓ ↓
−(tg3x)'*1
−(tg3x)'*1
1
−3
cos
6
x
f'(x)=
=
=
=
(tg3x)
2
(tg3x)
2
(tg3x)
2
−3
(cos
6
x)tg3x)
2
4 kwi 14:46
kiełbasa:
pomogłam, teraz chciałam spytać, czy wiesz może jak skończyć coś takiego:
https://matematykaszkolna.pl/forum/46438.html
pozdrawiam. wesołych świąt.
4 kwi 14:47