sd
***kiełbasa***: | | Ilog(x+1)I | |
rozwiązać nierówność: 410. |
| ≤log(x+1)2 odp: |
| | x2−1 | |
| | √2 | | √6 | |
x∊(−1,− |
| >U<0,1)U< |
| ,∞) |
| | 2 | | 2 | |
4 kwi 14:12
Tomek.Noah: nie robilem takiego typu zadan a pokaze swoja mysl bo zawsze to cos

uklad: lub uklad:
x>−1 x>−1
log(x+1)≥0 log(x+1)<0
| log(x+1) | | −log(x+1) | |
| ≤2log(x−1) |
| ≤−2log(x−1) |
| x2−1 | | x2−1 | |
4 kwi 14:26
Tomek.Noah: ale czegos brakuje i nie wiem wlasnie czego
4 kwi 14:27
kiełbasa: może napiszę jak ja robiłam i mi pomożesz?
zał: {x+1>0 x>−1
{x
2−1≠0 x≠−1 i x≠1
{(x+1)
2>0 x≠−1
D=(−1,
∞)−{1}
1. log(x+1)≥0⇔x≥0 lub 2. x<0
i tu się zaczęły schody, bo
nie wiem jak to przekształcać
próbowałam tak:
log(x+1)≤2*(x
2−1)*log(x−1)
log(x+1)≤log(x−1)
2x2−2
(x+1)≤(x−1)
2x2−2
i nie wiem czy był sens
doprowadzić do takiej
postaci, bo nie wiem
co dalej. Drugi przypadek
analogicznie
4 kwi 14:38
Tomek.Noah: ale sry twam w logarytamh po obu stronah jest log(x+1) wiec chyba byl sens
4 kwi 14:53
Tomek.Noah: bo ostatecznie masz (x+1)≤(x+1)
2x2−2
a to jest jak wiesz ja nie wiem bo tego nie bralem

1≤2x
2−2
4 kwi 14:54
Tomek.Noah: uuwzglednijajac dziedzine moze cos z tego bedzie
4 kwi 14:55
Jack: czemu zmieniacie znak w argumencie logarytmu po prawej stronie na "minus" po rozpisaniu modułu?
To celowy zabieg czy omyłka?
4 kwi 14:55
Jack: 
Dokładnie tak! Spróbujmy tą drogą.
4 kwi 14:55
Jack: 1) x≥0
| log (x+1) | |
| ≤ 2log (x+1) / * (x2−1)
|
| x2−1 | |
1a) gdy x∊(−1,1)
log (x+1)≥ 2*(x
2−1)*log (x+1)
x+1≥ (x+1)
2x2−2
1≤ 2x
2−2
32≤x
2
x∊(−∞,
√62>∪ <
√62, +∞)
Biorąc warunki mamy: x∊[(−∞, −
√62>∪ <
√62, +∞)] ∩ (−1,1) ∧ x≥0 ⇒ x∊∅
1b) x∊(−∞,−1)∪ (1,+∞)
log (x+1)≤ 2*(x
2−1)*log (x+1)
x+1≤ (x+1)
2x2−2
1.b.1 x∊(−∞,−1)
1≥2x
2−2
32≥x
2
x∊ {(−
√62,
√62) ∩ [(−∞,−1)∪ (1,+∞)]} ∧ x∊(−∞,−1) ∧ x≥0 ⇒ x∊ ∅
1.b.2 x∊(1,+∞)
12x
2−2
32≤x
2
x∊ {[(−∞,
√62> ∪ <
√62,+∞) ∩ [(−∞,−1)∪ (1,+∞)} ∧ x∊(1,+∞) ∧ x≥0 ⇒ x∊
<
√62,+∞)
2) x<0
| −log (x+1) | |
| ≤ 2log (x+1) / * (x2−1)
|
| x2−1 | |
2a) gdy x∊(−1,1)
−log (x+1)≥ 2*(x
2−1)*log (x+1)
(x+1)
−1≥(x+1)
2x2−2
−1≤2x
2−2
1≤2x
2
x
2≥
12
Zatem x∊ [(−∞, −
√22>∪ <
√22>, +∞)] ∩ (−1,1) ∧ x<0 ⇒ x∊ (−1,
√22>
2b) gdy x∊(−∞,−1)∪(1,∞)
wyjdzie znowu x∊∅.
Nie chce mi wyjść (na początku) fragment x∊<0,1)
4 kwi 15:29
Jack: w 2a) x∊(−1,−√22>
4 kwi 15:31
Tomek.Noah: wg mnie juz napoczatku jest zle nie dawaj zalozen i nie posbywaj sie tak mianownika przenies
lewa strone na prawa a potem zastosuj przeksztalcenie wilomianowe to ejst moja ocena ja tego
jeszcze nie przerabialem wie cwies..
4 kwi 15:58
Jack: 1a) gdy x∊(−1,1) rozpatrzmy przypadek gdy x∊<0,1) [ 1a.1] oraz x∊(−1,0) [ 1a.2]
1a.1 x∊<0,1)
wówczas:
x+1≥(x+1)2x2−2
1≥ 2x2−2 (ponieważ podstawa wykładnika jest >1)
32≥x2
x∊(−√62,√62) ∧ x∊<0,1) ∧ x≥0 ⇒ x∊<0,1)
1a.2 x∊<−1,0)
x∊∅ ponieważ musi być spełniony również warunek: x≥0
Wychodzi wiec suma podanych w odpowiedziach przedziałów. Uff
4 kwi 16:02
Jack: pozbywając się mianownika muszę coś założyć na temat wyrazu, przez który mnożę. Można tak
robić, pamiętając, że jak się mnoży przez ujemną liczbę, to zmienia się znak.
4 kwi 16:10
miki:

założenia: x +1>0 i x ≠ − 1 i x ≠ 1 => x€( −1, 1) U ( 1, ∞)
1/ dla log (x+1) ≥0 ,czyli dla x+1 > 1 => x >0
mamy po zamianie na iloczyn:
[ log(x+1)−(x
2−1)*2log(x+1)]*(x
2−1) ≤0
[log(x+1) ] (1−2x
2+2)*(x−1)(x+1) ≤0
[log(x+1)] *(3−2x
2)(x−1)(x+1)≤0
miejsca zerowe:
x =0 v x= −
√6/2 v x=
√6/2 v x= 1 v x= −1
rysunek 1) "fala'
uwzględniając ,że x >0 i x€ < −
√6/2 , −1) U <0,1) U <
√6/2, ∞)
1) odp:
x€ <0,1) U < √6/2, ∞)
podobnie dla :
2) log (x+1) <0 , czyli dla x <0
mamy:
[−log( x+1) −(x
2−1)*2log(x+1)]*(x
2−1) ≤0
[log(x+1)]*( −1 −2x
2+2)(x+1)(x−1) ≤0
[log(x+1)]( 1−2x
2)(x+1)(x−1) ≤0
miejsca zerowe:
x= 0 v x = −
√2/2 v x =
√2/2 v x= −1 v x= 1
rysunek 2) "fala}
uwzględniając x <0 otrzymamy ;
x€(−1, −√2/2>
rozwiazaniem pierwotnej nierówności jest suma przedziałów z 1) , 2)
| | √2 | | √6 | |
Odp: x€(−1, − |
| > U <0,1) U < |
| , ∞)
|
| | 2 | | 2 | |
4 kwi 18:21
***kiełbasa***: miki, dziękuję, dobrze, że jesteś. pomożesz mi jeszcze w tym:
411.x
14(7+log2x)≥2
1+log2x
4 kwi 18:27
miki:
W/g moich obliczeń , to odp. jest:
sprawdź , czy dobrze podałaś tę odp
4 kwi 18:53
kiełbasa: masz rację. 2, mógł(a)byś podać rozwiązanie?
4 kwi 18:59
Aneta: KIEŁBASA CZY UMIAŁBYS ROZWIĄZAĆ MOJE ZDANIE?

Odcinek PQ o długośc 13 cm zrutowano prostopadle na płaszczyznę π. Oblicz długość rzutu tego
odcinka, wiedząc, że punkty P i Q leżą po tej samej stronie płaszczyzny π w odległościach
odpowiednio równych 8 cm i 3 cm.
4 kwi 19:00
kiełbas: jestem kobietą

nick to nazwisko autora zbioru, z którego dodaję zadania. nie robiłam tego
typu zadań, więc wolałabym się dowiedzieć czy masz odpowiedź, bo nie jestem pewna, czy
policzyłam to o co pytają.
4 kwi 19:03
miki:
ok

założenie x >0
logarytmujesz logarytmem o podstawie
2 obydwie strony
otrzymasz:
14(7+log
2x)*log
2x ≥ (1+log
2x)*log
22
podstawiasz za log
2x= t
otrzymasz:
14t
2+
74t −1 −t≥0 /*4
t
2+3t −4 ≥0 Δ= 25 t
1= 1 v t
2= −4
to ( log
2x−1)(log
2x+4) ≥0
miejsca zerowe: x= 2 v x=
116
uwzględniasz założenie: x >0
odp: x€ ( 0,
116> U < 2,∞)
4 kwi 19:06
miki:
I co? ... pasuje?
4 kwi 20:07