Funkcja trygonometryczna
Aguś: Uzasadnij, że trójkąt ABC jest prostokątny, jeżeli jego kąty wewnętrzne spełniają warunek
sinα(cosβ + cosγ) = sinβ + sinγ.
4 kwi 14:12
kiełbasa: z tw. sinusów:
z tw. cosinusów:
| | b2−a2−c2 | |
b2=a2+c2−2accosβ⇒cosβ=− |
| |
| | 2ac | |
| | c2−a2−b2 | |
analog: cosγ=− |
| |
| | 2ab | |
podstawiam do podanego warunku:
| a | | b2−a2−c2 | | c2−a2−b2 | | b | | c | |
| (− |
| − |
| )= |
| + |
| I*2R |
| 2R | | 2ac | | 2ab | | 2R | | 2R | |
po skróceniu powinno Ci wyjść tw. Pitagorasa

sprawdź czy działa.
4 kwi 14:21
Aguś: właśnie coś takiego robiłam podobnego ale wyszła mi funkcja kwadratowa z dziwaczną deltą ale
zaraz jeszcze raz sprawdze.... dzięki
4 kwi 15:31