Zwf f. trygonometrycznej
prestik: Witam mam problem z nastepujacymi zadaniami:
1. Oblicz Z
wf :
y= −sin
2x + 4sinx + 12
Bylbym bardzo wdzieczny gdyby ktos mi wytlumaczyl jak to zrobic z gory thx
4 kwi 11:19
prestik: up
4 kwi 12:27
prestik: up
4 kwi 12:27
prestik: up
4 kwi 12:28
%25253Cb%25253Eprestik%25253A%25253C%25252Fb%25253E%252520up%25250D%25250A%25250D%25250A%25250D%25250A%25250A%25250A
4 kwi 12:28
%2525253Cb%2525253Eprestik%2525253A%2525253C%2525252Fb%2525253E%25252520up%2525250D%2525250A%2525250D%2525250A%2525250D%2525250A%2525250A%2525250A
4 kwi 12:29
fruu: y= −sin2x + 4sinx + 12
sinx=t
y=−t2+4t+12
4 kwi 13:03
Jack: a) tgα∊R ⇒ tg2α∊R+
4 kwi 13:33
Jack: tg2α∊R+∪{0}
4 kwi 13:36
messi: 1 1
−−−−−−−−−−−−−−−−− −−−−−−−−−−−
sin2x cos2x = sin2x+cos2x = cos2x
−−−−− + −−−−− −−−−−−−−−−−
cos2x cos2x cos2x
4 kwi 13:36
Pampa: Po pierwsze przepraszam za te miliony upów i "krzaczki", pisałem z telefonu i sie zaciął,
@fruu
No to, że trzeba podstawić, to wiedziałem, ale co dalej?
@jack nie tak
@messi dzięki za pomoc
4 kwi 18:36
Jack: czemu nie tak?
Jeśli tg
2α∊R
+ ∪ {0} to
| | 1 | |
a) dla dużych wartości tg2α (zarówno bliskich "+∞" jak i "−∞") wyrażenie y= |
| jest |
| | 1+tg2α | |
bardzo małe, bliskie zero (którego nie osiąga, czego nie zapisał
messi)
| | 1 | |
b) dla małych (tj. bliskich zero) tg2α wyrażenie y= |
| jest bliskie 1, a dla |
| | 1+tg2α | |
| | 1 | |
tg2α=0, wyrażenie y= |
| równe jest 1.
|
| | tg2α+1 | |
czyli Zb
war. y= (0,1>
4 kwi 19:25
Pampa: A sorki, masz racje, to ja patrzyłem na złe zadanie. a tak w ogóle, to w mianowniku powinno być
tg2x + 2, a ja źle przepisałem. Czyli rozumiem, że Zwf = (0,12> ? I jak to teraz
zapisać?
4 kwi 19:29
Jack: możesz skorzystać z zapisu messiego ale pamiętaj o założeniach. To co ja napisałem to
raczej rachunek granic, których może nie miałeś więc nie brnij w nie. Ale wynik faktycznie
będzie taki jak zapisałeś.
4 kwi 19:38
Pampa: No okej, a co zrobić z tym y= −sin2x + 4sinx + 12 ?
4 kwi 19:42
Jack: przez podstawienie spróbuj tak, jak zapisł fruu.
4 kwi 20:07