ostrosłupy
dankaa1004: Podstawą ostrosłupa jest trapez ABCD o kącie ostrym miary 60 stopni. Długości ramion
AD, BC są równe długości krótszej podstawy CD trapezu, a obwód trapezu ma
długość 20 cm. Krawędź boczna SD ostrosłupa jest jego wysokością i jest 3 razy większa
niż dłuższa podstawa trapezu. Oblicz objętość V ostrosłupa.
4 kwi 10:32
miki:

Ob= 5a= 20 => a=5
IABI= 2a = 10 to H ostrosłupa = 3*10= 30
| | 2a+a | | 15 | | 5√3 | | 75√3 | |
Pp= |
| *h = |
| * |
| = |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
V= |
| *Pp*H=........ dokończ |
| | 3 | |
4 kwi 20:02
7ukasz: a=4 mała poprawka
6 maj 22:30