pomocy
Maciek: wykres funkcji y=a/x gdzie arózne od 0 przesunieto o wektor [2,3] i otrzymano wykres funkcji,
któram ma dokładnie 2 punkty wspólne z okręgiem o rownaniu x2−4x+y2−6y+12=0. wyznacz a
4 kwi 09:10
R.W.16l: chyba x jest różne od zera
4 kwi 09:16
Jack: okrąg:
(x−2)2−4+(y−3)2−9 +12=0
(x−2)2+(y−3)2=1
funkcja przesunięta
f(x)=y=ax−2+3
Środek okręgu pokrywa się z punktem przecięcia asymptot funkcji f(x) (uwaga geometryczna).
Wystarczy znaleźć wierzchołki hiperboli y=ax−2+3.
Wiemy, że wierzchołki hiperboli y=ax dla a>0 są punktami przecięcia z prostą y=x oraz dla
a<0 z prostą y=−x.
Jeśli hiperbola zostaje przesunięta w pewien wektor, wierzchołki liniowo również się
przesuwają.
Wspomniane wierzchołki są punktami wspólnymi dla okręgu, prostej i hiperboli.
Zatem dla a>0 szukamy rozwiązania układu:
(x−2)2+(y−3)2=1
y=(x−2)+3=x+1
Potem wstawiamy do równania na hiperbolę i wyliczamy współczynnik a.
Analogicznie dla a<0
(x−2)2+(y−3)2=1
y=−(x−2)+3=−x+5
(wstawiamy do równania na hiperbolę i wyliczamy współczynnik a)
4 kwi 11:04