Funcje trygonometryczne
yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy: Przedstaw w postaci iloczynu(suma i roznica f.tryg)
3 − 4sin2α
4 kwi 09:00
R.W.16l: mozna i tak
(√3+2sinx)(√3−2sinx)
4 kwi 09:19
Godzio: można też tak :
3 − 4 + 4cos
2α = 4cos
2α − 1 = (2cosα − 1)(2cosα +1) nie ma pierwiastków
4 kwi 09:52
Jack: na pewno poprawnie to zrobiłeś?
4 kwi 10:23
R.W.16l: tja tak też można

nawet tak chciałem, ale wiesz.. pierwiastki
4 kwi 10:34
yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy: Odp. 4sin(60 st + α) sin(60 st − α)
4 kwi 10:44
Jack: ok, nie zauważyłem zmiany na cosα. Sprytne
4 kwi 11:05
R.W.16l: aaa wzory redukcyjne...
cos90=cos(60+30)=sin30

patrzaj na to

(dobry wzór? dopiero się ich ucze

)
4 kwi 11:21
R.W.16l: nieee...
kąt jest przykładowy
cos75=cos(60+15)=sin15
4 kwi 11:29
yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy: ale ja nadal nie wiem jak to zrobic
4 kwi 12:11
%25253Cb%25253Eyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy%25253A%25253C%25252Fb%25253E%252520ale%252520ja%252520nadal%252520nie%252520wiem%252520jak%252520to%252520zrobic%252520%25253Cimg%252520style%25253D%252522margin-bottom%25253A-3px%252522%252520src%25253D%252522emots%25252F2%25252Fysz.gif%252522%25253E%25250A%25250A
4 kwi 12:14
%2525253Cb%2525253Eyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy%2525253A%2525253C%2525252Fb%2525253E%25252520ale%25252520ja%25252520nadal%25252520nie%25252520wiem%25252520jak%25252520to%25252520zrobic%25252520%2525253Cimg%25252520style%2525253D%25252522margin-bottom%2525253A-3px%25252522%25252520src%2525253D%25252522emots%2525252F2%2525252Fysz.gif%25252522%2525253E%2525250A%2525250A
4 kwi 12:14
yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy: ale ja nadal nie wiem jak to zrobic
4 kwi 12:14
%252525253Cb%252525253Eyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy%252525253A%252525253C%252525252Fb%252525253E%2525252520ale%2525252520ja%2525252520nadal%2525252520nie%2525252520wiem%2525252520jak%2525252520to%2525252520zrobic%2525252520%252525253Cimg%2525252520style%252525253D%2525252522margin-bottom%252525253A-3px%2525252522%2525252520src%252525253D%2525252522emots%252525252F2%252525252Fysz.gif%2525252522%252525253E%252525250A%252525250A
4 kwi 12:14
yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy: ale ja nadal nie wiem jak to zrobic
4 kwi 12:25
Kaś: wzory redukcyjne sa po to żeby było łatwiej a nie trudniej

więc zawsze w tych wzorach
stosuje się porównanie do takich kątów które można zredukować np 90 , 180, 270, 360 wiec np :
cos75= cos(90−15)= sin15 albo sin210= sin(180+30) = −sin30
4 kwi 20:04