funkcja kwadratowa
klaudia: Jednym z miejsc zerowych funkcji kwadratowej f jest liczba 5, maksymalny przedział, w którym ta
funkcja jest malejąca to <2, +∞). Największa wartość funkcji f w przedziale <−8, −7> jest
równa −24. Wyznacz wzór funkcji f i narysuj jej wykres
3 kwi 21:34
kiełbasa: f(x)=ax
2+bx+c
f(5)=0⇔0=25a+5b+c
| | −b | |
f↘ dla x∊<2,∞) ⇒a<0, xw= |
| =2 |
| | 2a | |
f(−7)=−24⇔−24=49a−7b+c
{0=25a+5b+c
{−24=49a−7b+c
spróbuj rozwiązać powyższy układ
3 kwi 21:54
klaudia: ok dziekuje bardzo za pomoc
4 kwi 11:13