planimetria
fruu: Na trapezie ABCD opisano okrąg o środku w punkcie O i promieniu R. Kąt między dłuższą podstawą
AB a promieniem okręgu poprowadzonym do punktu A jest równy 30 stopni. Oblicz długości podstaw
tego trapezu, jeśli jego wysokość jest równa h.
R=4cm
h=5cm
wiem jak wyliczyc dluzsza podstawe: cos30 = b2 / 4
nie wiem jak wyliczyc krotsza podstawe
3 kwi 21:28
fruu:
3 kwi 21:30
miki:

Masz zły rysunek .. bo : jeżeli R= 4 i h=5 to środek O leży wewnątrz trapezu
z ΔAOE IOEI =4*sin30
o= 2
to:
w ΔDOF I OFI= h − IOEI= 5−2=3
z tw. Pitagorasa
(
b2)
2= 4
2 −3
2
| | b2 | |
|
| = 7 => b2= 28 => b= √28= 2√7 |
| | 4 | |
3 kwi 23:49
fruu: dzieki wielkie =]
4 kwi 11:01
fruu: W podpukncie b) mam:
R=10cm
h=3cm
potrafie wyliczyc dolna podstawe: 10
√3
nie potrafie gornej
4 kwi 12:08