kula
noss: do pojemnika w ksztalcie walca o srednicy 12cm zawierajacego pewna ilosc wody wrzucono kule o
promieniu 4cm.Oblicz o ile milimetrow podniesie sie poziom wody w naczyniu wiedzac, ze kula ta
calkowicie zanurzyla sie w wodzie
3 kwi 21:27
LESHEK: R− Promomień podstawy walca
R=0.5d=6cm
Vw= πR2*h r− promień podstawy kuli
Vk=4/3*πr3
Vw=36πH H−wysokość walca
Vk=1024/3*π
Vk+Vw=πR2*(H+X) X−wysokość o jaką podniósł się poziom wody
1024/3*π+36πH=36π(H+X) |:π
1024/3+36H=36H+36X
1024/3=36X
X=9.48cm=948mm
3 kwi 21:55
Godzio:
d = 12
R = 6
r = 4
| | 4 | | 256 | |
Vkuli = |
| π * 64 = |
| π |
| | 3 | | 3 | |
V
pojemnika = 36πH
V
k + V
p = V
| 256 | |
| π + 36πH = 36π(H+x) |
| 3 | |
| 256 | |
| π + 36πH = 36πH+36πx |
| 3 | |
3 kwi 21:56
noss: dziekuje bardzo mi pomogles
3 kwi 22:15