Utknęłam w połowie zadania, proszę o pomoc!
klaudia: Wykaż, że dla m=3 nierówność x2 + (2m − 3 )x + 2m + 5 > 0 jest spełniona przez wszystkie
liczby rzeczywiste x.
Rozwiązałam tę nierówność w ten sposób :
x2 + (2*3 − 3)x + 2*3 +5 >0
x2 + 3x + 11 > 0
Δ= 9−44
Δ= −35
wyszła mi wiec sprzeczność
jak się to ma do polecenia "jest spełniona przez wszystkie liczby rzeczywiste x. "?
3 kwi 20:56
kalafiorowa: właśnie kiedy Δ wychodzi ujemna to nierownosc jest spelniona przez wszytkie liczby rzeczywiste
x
3 kwi 21:01
3 kwi 21:04
klaudia: ok dziękuje
3 kwi 21:07