Wykaż, że prawdziwa jest nierówność p{250 +1} + p{250 −1} < 2^2^6
krzysiek: Wykaż, że prawdziwa jest nierówność √250 +1 + √250 −1 < 226
3 kwi 20:53
krzysiek: ?
3 kwi 21:11
Jack: Jeśli tak ma to wyglądać, √250+1+√250−1<226
to będzie tak:
√250+1+√250−1<226 \ 2
250+1 + 250−1 + 2√(250+1)(250−1)<252
Mamy, że: 250+250=2*250=251
251 + 2√(250+1)(250−1)<252 /− 251
2√(250+1)(250−1)<252−251 / : 2
√(250+1)(250−1)<251−250=450−250=250
√(250+1)(250−1)<250 \ 2
(250+1)(250−1)<2100
2100−1<2100 / − 2100
−1<0
3 kwi 22:49