graniastoslup
noss: w graniastoslupie prawidlowym czworokatnym krawedz podstawy ma dlugosc 5√2 a przekatna
graniastoslupa jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem miary 60stopni. Oblicz
objetosc graniastoslupa
3 kwi 20:41
kalafiorowa: przekatna graniastoslupa nachylona do plaszczyzny podstawy czyli do przekatnej podstawy.
Przekatna podstawy jest przekatna kwadratu o boku a=5
√2. Przekatna kwadratu ma dl a
√2.
| | H | |
Wysokosc H obliczysz z tgα= |
| gdzie α=60 stopni |
| | a√2 | |
3 kwi 20:50