Przybliżenia potęgowanych liczb
klaudia: Wiadomo, że 1,5849 jest przybliżeniem liczby 10do potęgi 0,2 z zaokrągleniem do 4 miejsc po
przecinku. Wyznacz przybliżenie liczby 10do potęgi −45 z zaokrągleniem do 3 miejsc po
przecinku oraz przybliżenie liczby 10 do potęgi 115 z zaokrągleniem do 1 miejsca po
przecinku. Bardzo proszę o pomoc!
3 kwi 20:19
kiełbasa: 1015=1,5849
10−45=1015−1=1015:10=1,5849:10=0,158
zaraz będę patrzyc na drugie. powiedz czy się zgadza?
3 kwi 20:29
kiełbasa: analog.
1015+105=1015*102=1,5849*100=158,5
3 kwi 20:31
klaudia: no tak rzeczywiście ! dziękuje bardzo !
3 kwi 20:40
marzena: 3 do 10
12 wrz 17:22