stosunek obwodów dwóch kwadratów
betsy: Stosunek obwodu dwóch kwadratów jest równy 1:3.
Oblicz długość boku każdego z nich, jeśli suma pól tych wkadratów wynosi 160cm
2.
ja zrobiłam to tak:
a
2=3a
1
więc
P
1+P
2=160
a
12+9a
12=160
10a
12=160/10
a
12=16
a
1=4
a
2 ma wyjść 6...
wg. mnie powinno wyjść 12...

nie rozumiem
3 kwi 19:40
tim: A odpowiedz mi dlaczego 12?
3 kwi 19:45
tim: Tzn wyjdzie 12. Dlaczego 6?
3 kwi 19:46
betsy: właśnie nie wiem, albo błąd w książce albo popełniłam jakiś błąd, ale nie wydaje mi się...
12, bo a2=3a1, więc 3*4=12=a2
3 kwi 19:48
tim: Wynik to 4 i 12.
3 kwi 19:49
goska: mi też wychodzi 4 i 12 a w tej książce jest 6. bezsensu. chyba jest błąd po prostu
20 sty 19:40
kate: wynik to 2 i 6, w książce jest błąd w odpowiedziach
12 sty 15:39