ciąg arytmetyczny+geometryczny
Aguś: Suma pierwszego, trzeciego i jedenastego wyrazu rosnącego ciągu arytmetycznego jest równa 42.
Jednocześnie liczby te są trzema kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Wyznacz ciąg
arytmetyczny oraz oblicz sumę wyrazów tego ciągu od siodmego do dwudziestego trzeciego.
3 kwi 18:55
Marcin: Układasz dwa równania, pierwsze w oparciu o fakt, ze jest to ciag arytmetyczny, drugie
geometryczny.
1) a1 + ( a1 + 2r ) + ( a1 + 10r )
2) ( a1 + 2r ) / a1 = ( a1 + 10r ) / ( a1 + 2r )
Po rozwiązaniu a1 = 2 r = 3
Następnie liczysz sumę pierwszych dwudziestutrzech wyrazow ciagu arytmetycznego i odejmujesz
je od sumy pierwszych siedmiu.
W razie problemów polecam www.ekorepetycje.wroclaw.pl
3 kwi 19:58
Marcin: a
1 + ( a
1 + 2r ) + ( a
1 + 10r )
= 42
3 kwi 20:00
Aguś: Boże...jakie proste.
Wymyslałam układy z ciągiem geometrycznym itd. Porażka
Dzięki wielkie za pomoc
4 kwi 13:43