14
XxX: liczby a i b przy dzieleniu przez 5 daja te sama reszte rowna 3. uzasadnij ze roznica kwadratow
liczb ai b jest podzielna przez 5
3 kwi 18:49
miki:
a2−b2= ( a−b)(a+b)
a= 5n+3 b=5k+3
(5n+3)2−( 5k+3)2=(5n+3−5k−3)(5n+3+5k+3)=5*( n−k)( 5n+5k+6) −− podzielne przez 5
3 kwi 20:13
Marcin: Zapisujesz `liczby a i b przy dzieleniu przez 5 daja te sama reszte rowna 3` bardziej
matematycznie :
a = q*5 + 3
b = p*5 + 3
// q i p ∊ C i częścią całkowitą z dzielenia
Następnie wykonujesz zgodnie z poleceniem działanie a2 − b2 i podstawiasz odpowiednie
wartosci w miejsce a i b. Po wyliczeniu wartości równania widać, że wynik jest podzielny przez
5.
W razie problemów ... www.ekorepetycje.wroclaw.pl
3 kwi 20:24