droga ciał
betsy: Z jednego punktu wyruszają jednocześnie w tym samym kietunku 3 ciała. Pierwsze z prędkością
20km/h, drugie 40km/h a trzecie 60km/h. Ciało drugie wyrusza 2h później niż ciało pierwsze. Po
jakim czasie od wyruszenia ciała drugiego powinno wyruszyć trzecie ciało tak aby dogonić
pierwsze ciało jednoczesnie z drugim?
Ma wyjść po 40minutach.
3 kwi 18:39
tim: s = droga
20 = s/t
40 = s/(t−2)
40t − 80 = 20t
20t=80
t=4
s=80km
Spotkanie o 4:00.
Pierwszy wyruszy o 0:00.
Drugi o 2:00.
Trzeci (V = s/t, t = s/v = 80/60 = 4/3 = 1h 20 minut) o 3:40.
3 kwi 18:43
betsy: hmm ale miało wyjść po 40minutach, a nie po 1h40min...
3 kwi 18:51
betsy: a tak jednak w porządku. trzecie ciało potrzebuje 1h20min, aby przejechać 80km. zatem musi
wyjechać po 40 minutach, aby spotkac pozostałe ciała.
3 kwi 19:17
tim: Pomyliłem godzinę.
Chodziło o 2:40 i różnica jest 40 minut
3 kwi 19:28