dd2w
kk: Pierwsza loteria zawiera 20 losów z których dwa wygrywają, a druga loteria zawiera 10 losów z
których jeden wygrywa . W której z tych loterii kupujący dwa losy ma większą szansę wygrania?
moze ktos mi to zrobic ? Prosze
3 kwi 18:18
Silwest: troche nie jasno na pewno przepisales dobrze

bo nie wiem czy chodzi zeby obliczyc prawdopodobienstwo wygranej czy aby powiedziec gdzie jest
wieksze xD
3 kwi 18:29
kk: w której loterii ma większa szanse na wygrana ...
3 kwi 18:34
aasteinway: jak dla mnie można np z "drzewka" jeżeli miałeś już prawdopodobieństwo.
| | 108 | |
dla pierwszej loterii P(A)= |
| =0,351 |
| | 380 | |
| | 2 | |
dla drugiej P(B)= |
| =0,2 |
| | 10 | |
3 kwi 18:52
Gustlik: Najlepiej z kombinatoryki, drzewka do tego typu zadan nie za bardzo się nadają, bo robi się
dłużej.
Loteria 1:
| | 20! | | 18!*19*20 | |
|Ω| = C202 = |
| = |
| = 190
|
| | 2!*18! | | 1*2*18! | |
| | 18! | | 16!*17*18 | |
|A'| = C182 = |
| = |
| = 153 liczę prawdopodobieństwo zdarzenia |
| | 2!*16! | | 1*2*16! | |
przeciwnego do A − "żaden zakupiony los nie wygrywa"
| | 153 | | 37 | |
P(A) = 1−P(A') = 1 − |
| = |
| = 0,195
|
| | 190 | | 190 | |
Loteria 2:
| | 10! | | 8!*9*10 | |
|Ω| = C102 = |
| = |
| = 45
|
| | 2!*8! | | 1*2*8! | |
|B| = C
11*C
91 = 1*9 = 9
Zatyem P(B)>P(A), czyli większa szansa wygrania jest w loterii 2..
4 kwi 02:38