matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
14
???:
wyznacz a tak zeby liczba 3 byla pierwiastkiem wielomianu W(x)=x
3
−6x
2
+ax−6
3 kwi 18:12
Silwest:
za x podstawiasz 3 i po wszystkim .... czyli 27 −54+3a−6=0 −33=−3a a=11
3 kwi 18:14