matura
Pawel: Oblicz 16sty wyraz ciągu arytmetycznego ciągu liczb 1,3,5,7 kiedy a1=3, r= −
25
Odpowiedz ma wyjść − 3
a mi nie wychodzi
PROSZĘ O POMOC

:(
3 kwi 17:59
XxX: trzeba podstawic do wzoru an=a1+(n−1)*r
mi wyszlo a16=−7
masz moze jakies odp. do tego zadania?
3 kwi 18:45
Silwest: to zle ci wyszlo
dobry wzor czyli
a16=3+15x(−25)
czyli −3
3 kwi 18:54
Pawel: no powinno wyjsc − 3.....
ale jak to oblcizyles bo mi z tego rownania nie wychodzi − 3
;.>>>>
3 kwi 19:13
Pawel: a juz wiem dziekuje

3 kwi 19:14