karloz: 1)
ze wzoru na pole rombu mamy:
P
r = (a*b)/2 gdzie a i b to przekątne tego rombu
mamy ponadto
a + b = 40 co daje nam b = 40 - a
podstawiamy do wzoru na pole P
r = (a*(40 - a))/2
teraz P
r > 0 czyli (a*(40 - a)) / 2 > 0
a*(40 - a) > 0
a musi być większe od 0, bo jest długością przekątnej, czyli na znak będzie miał wpływ
tylko wynik odejmowania z nawiasu
teraz
40 - a > 0
a < 40
podsumowując
wzór na funkcję opisującą pole rombu w zależności od długości jednej przekątnej (
podstawiamy a = x)
P
r(x) = (1/2)*(a*(40 - a))
dziedzina funkcji - x ∈ (0 ; 40)
2 robisz analogicznie, przy czym przekątną wyznaczasz z Tw. Pitagorasa

powodzenia