log
***kiełbasa***: rozwiąż log8(3x−1)3−log4(x+1)4+log2(x−1)=0 odp:x=3
3 kwi 17:44
Jack: D: 3x−1>0
x+1>0
x−1>0
log
8(3x−1)
3=log
2(3x−1)
log
4(x+1)
4=log
2(x+1)
2
| | (3x−1) | |
log2 |
| *(x−1)=log21
|
| | (x+1)2 | |
3x
2−4x+1=x
2+2x+1
2x
2−6x=0
2x(x−3)=0
x=0 ⋁ x=3
Po uwzględnieniu dziedziny zostaje x=3.
3 kwi 22:39
Nikka: D: 3x − 1 > 0 i x + 1 > 0 i x−1 > 0
D = (1, +
∞)
3log
8(3x−1) − 2log
4(x+1)
2 + log
2(x−1) = 0
| | log2(3x−1) | | log2(3x−1) | |
log8(3x−1) = |
| = |
| |
| | log28 | | 3 | |
| | log2(x+1)2 | | log2(x+1)2 | |
log4(x+1)2 = |
| = |
| |
| | log24 | | 2 | |
| | log2(3x−1) | | log2(x+1)2 | |
3* |
| − 2* |
| + log2(x−1) = 0 |
| | 3 | | 2 | |
log
2(3x−1) − log
2(x+1)
2 + log
2(x−1) = 0
| | 3x−1 | |
log2 |
| + log2(x−1) = 0 |
| | (x+1)2 | |
| | (3x−1)(x−1) | |
log2 |
| = log21 |
| | (x+1)2 | |
| (3x−1)(x−1) | |
| − 1 = 0 |
| (x+1)2 | |
| (3x−1)(x−1) | | (x+1)2 | |
| − |
| = 0 |
| (x+1)2 | | (x+1)2 | |
Przyrównujemy licznik do zera :
3x
2 − 3x − x + 1 − (x
2 + 2x + 1) = 0
2x
2 − 6x = 0
x
2 − 3x = 0
x(x − 3) = 0
x = 0 lub x − 3 = 0 → x = 0
Pamiętając o dziedzinie równania:
x=0∉D
czyli rozwiązaniem jest x = 3.
Sposobów rozwiązania jest zapewne kilka − to tylko jeden z nich
3 kwi 22:59
Nikka: chochlik : x−3 = 0 to oczywiście x =3 (a nie 0)
3 kwi 23:00
terlika: log1/2
9 kwi 09:15