oblicz próbę
szach: Jubiler zastanawiał się nad pewnym zadaniem. Ile gramów srebra próby 800 musi stopić z 60 g
czystego srebra, aby otrzymać 100 g stopu próby 900?
3 kwi 17:38
tom: nigdy, zadane jest źle sformułowane
3 kwi 17:57
tom: aby uzyskać 100g stopu bierze 60g czystego srebra i 40 g stopu 800.
| | 60 + 40*0,8 | |
Wtedy próba stopu wyniesie |
| *1000 = 920 |
| | 100 | |
3 kwi 18:01
tom: jeśli chcesz uzyskać 100g stopu 900 z czystego srebra i stopu 800 należy :
x − masa czystego srebra
y − masa stopu 800
x + y = 100
x + 0,8y = 90
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
0,2y = 10 →y=50 x=50
odp. aby uzyskać 100g stopu 900 należy wziąć 50g czystego srebra i 50 g stopu 800
3 kwi 18:06