matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
matura
Pawel:
Rozloz wielomiau G(x)=(x
2
−9)(x
2
−x−6) na czynniki
3 kwi 17:36
kalafiorowa:
(x
2
−9)=(x+3)(x−3) x
2
−x−6=0 Δ=1+24=25
1−5
1+5
x
1
=
=−2 ⋁ x
2
=
=3
2
2
(x
2
−x−6)=(x−3)(x+2) G(x)=(x+3)(x+2)(x−3)
2
3 kwi 17:40