Ania: Nie wiem jak się zabrać za te zadanie, nie mam pojęcia od czego mam zacząć, proszę o
pomoc.
1) 1+tg2α = 1/cos2α
2) sinα/1-cos2α = 1/sinα
3) (1+sinα)(1/cosα - tgα)=cosα
3 gru 15:11
Ania: Aha mam w tym zadaniu sprawdzić tożsamości
3 gru 15:12
Miki:
zacznij od przekształcania lewej str. i zobaczysz czy dojdziesz do równości z prawą

sin
2α cos
2α +sin
2α
1/ L= 1+ ------------- = ------------------- to sprowadzenie do wspóln.
cos
2α cos
2α mianown. i co widzisz w
liczniku

no jedynke tryg. czyli juz prawie gotowe

1
L= ------------- L=P przy założ. że cos
2α ≠ 0
cos
2α
popróbuj pozostałe podobnie

jak L= P to dobrze Ci wyszło
3 gru 15:17
Miki:
No czyli w 1/ odp :jest tożsamością

3 gru 15:18
Miki:
w 2/ za 1 wstaw w mianowniku po lewej str
1= sin
2 α + cos
2α i tam Ci sie zredukują cosinusy ok
i juz prawie masz wynik

sin α
w 3/ za tg α podstaw --------- i sprowadź do wspólnego mianownika
cosα powinno Ci ładnie wyjść
i zgodzić sie z prawą str.
czyli bedzie tożsamość ok

napisz czy już to wykazałaś i czy to rozumiesz

powodzenia dasz radę


3 gru 15:24
Ania: dzieki bardzo, postaram się zrobić to, średnio to czaje ale posiedze troche przy tym i
może wkońcu zrozumie. dzięki, miłego dnia
3 gru 16:03