matematykaszkolna.pl
Ania: Nie wiem jak się zabrać za te zadanie, nie mam pojęcia od czego mam zacząć, proszę o pomoc. 1) 1+tg2α = 1/cos2α 2) sinα/1-cos2α = 1/sinα 3) (1+sinα)(1/cosα - tgα)=cosα
3 gru 15:11
Ania: Aha mam w tym zadaniu sprawdzić tożsamości
3 gru 15:12
Miki: zacznij od przekształcania lewej str. i zobaczysz czy dojdziesz do równości z prawąemotikonka sin2α cos2α +sin2α 1/ L= 1+ ------------- = ------------------- to sprowadzenie do wspóln. cos2α cos 2α mianown. i co widzisz w licznikuemotikonka no jedynke tryg. czyli juz prawie gotoweemotikonka 1 L= ------------- L=P przy założ. że cos 2α ≠ 0 cos2α popróbuj pozostałe podobnie emotikonka jak L= P to dobrze Ci wyszło
3 gru 15:17
Miki: No czyli w 1/ odp :jest tożsamością emotikonka
3 gru 15:18
Miki: w 2/ za 1 wstaw w mianowniku po lewej str 1= sin2 α + cos 2α i tam Ci sie zredukują cosinusy ok i juz prawie masz wynik emotikonka sin α w 3/ za tg α podstaw --------- i sprowadź do wspólnego mianownika cosα powinno Ci ładnie wyjść i zgodzić sie z prawą str. czyli bedzie tożsamość okemotikonka napisz czy już to wykazałaś i czy to rozumieszemotikonka powodzenia dasz radę
3 gru 15:24
Ania: dzieki bardzo, postaram się zrobić to, średnio to czaje ale posiedze troche przy tym i może wkońcu zrozumie. dzięki, miłego dnia
3 gru 16:03