Oblicz odległość prostych równoległych danych równaniami:
Ania F. : Oblicz odległość prostych równoległych danych równaniami:
4x + 2y − 5 = 0 i y= −2x + 3
3 kwi 16:17
kalafiorowa:
Ax+By+C
1=0
Ax+By+C
2=0
d−odleglosc dwoch prostych
3 kwi 17:20
aasteinway: jeszcze licznik zrozumiały, ale w mianowniku mamy A1 czy jak? (to samo tyczy się B)
3 kwi 17:23
kalafiorowa: Przepraszam, ten wzór można zastosować gdy mamy takie same wspolczynniki A i B w obu prostych
y=−2x+3
dla y=0 0=−2x+3
2x=3
x=32
miejsce zerowe (32,0)
2y=−4x+5
dla y=0 0=−4x+5
4x=5
x=54
miejsce zerowe (54,0)
d=|54−32|=|54−64|=|−14|=14
3 kwi 17:36