pomocy
Malwina: w ciagu arytmetycznym a8=3 i a20=27. wyznacz taką wartość n, dla której suma n− początkowych
wyrazów ciągu ma wartość najmniejszą, wyliczyłam ze a1=−11 i r=2 i nie wiem co dalej
3 kwi 16:13
Godzio:
S
n = minimum
| | a1 + an | | a1 + a1 + (n−1)*r | |
Sn = |
| * n = |
| * n = (a1 + n −1)n = |
| | 2 | | 2 | |
(−12 + n)n = n
2 − 12n
3 kwi 16:16
kyuubi: nie rozumiem.
23 kwi 12:07
ICSP:
23 kwi 12:09
kyuubi: oj, ogarnąłem, ten pierwszy wzór mnie zmylił, jest on do czegoś potrzebny?
23 kwi 12:15
Kurama : ale który pierwszy ?
23 kwi 12:16