zad
matthew: Cześć
mam zadanie z parametrów:
a) dla jakich wartości parametru m nierówność (x−3m)(x−m−3)<0 jest spełniona przez każdą liczbę
rzeczywistą należącą do przedziału <1,3>
b) pierwiastki x1, x2 równania 2x2 −2(2m+1)x+m(m−1) = 0 spełniają warunek x1<m<x2 ?
proszę o jakąś podpowiedz...
3 kwi 15:16
Godzio:

b)
2x
2 − 2(2m+1)x + m(m−1) = 0
f(m) < 0
2m
2 − 2(2m+1)m + m(m−1) < 0
dokończ to i to będzie odp
3 kwi 16:06
Godzio: Ja bym to tak zrobił ale głowy nie dam
(x−3m)(x−(m+3) ) < 0
(x−1)(x−3) < 0
x∊(1,3)
1 = 3m m + 3 = 3
3 kwi 16:12
Jack: b) może można też wymnożyć nawias, znaleźć Δ>0 i x1=1, x2=3 (lub Δ>0 , x1=3 x2=1).
3 kwi 22:58