matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
30
Karolina:
Turysta pezszedł trasę dł. 24km ze stała predkością. Gdyby prędkość tę zwiększył o 1,2
km
, to tę samą drogę przeszedłby w czasie o 1 godz. krótszym. Oblicz rzeczywiastą
godz.
prędkość turysty i czas, w którym przebył trasę.
3 kwi 13:16
tim:
V = s/t s = Vt 24 = Vt 24 = (V+1,2)(t − 1) Do rozwiązania.
3 kwi 13:18