26
Karolina: wykaż ze liczba 3+32+33+34+...+3100 jest podzielna przez 6.
3 kwi 12:08
tim: Wyznacz trzy przd nawias.
3 kwi 12:09
tim: 3(1 + 3 + 32 + 399)
Aby liczba była podzielna przez 6, musi być podzielna przez 2 i 3.
Należy wykazać, że (1 + 3 + 32 + 399) jest parzyste.
Zauważmy najpierw, że:
31 = 3
32 = 9
33 = 27
34 = 81
Kolejne ostatnie cyfry: 34n−3 = 3, 34n−2 = 9, 34n−1 = 7, 34n = 1
Liczby:
31 + 32 + 33 + 34 − ostatnia cyfra = 0
35 + 36 + 37 + 38 − ostatnia cyfra = 0
...
393 + 394 + 395 + 396 − ostatnia cyfra = 0
397 + 398 + 399 − ostatnia cyfra = 9
(1 + 3 + 32 + 399) = (1 + 9) = 10 <−− ostatnia cyfra 0, podzielne przez 2.
3 kwi 12:20