23
Karolina: proste o równaniach l:3x−4y=−1 i k:8x+6y=1:
a) sa rownolegle
b) sa prostopoadle
c) przecinaja sie w punkcie (1,−1)
d) przecinaja sie w punkcie (−1, −1)
3 kwi 12:05
Donia : l: y= 3/4 x −1/4
k: y=−4/3 x +1/6
więc sa prostopadle, bo a
l =3/4
natomiast a
k = −4/3
bo nie przecinają sie w tych puktach, sprawdziłam
3 kwi 12:47
Karolina: dzieki
3 kwi 12:54
R.W.16l: wystarczy wiedzieć ze
|| − równoległe − jeśli a
1=a
2
| | 1 | |
L − prostopadłe − jesli a1*a2=−1 ⇒ a1=− |
| |
| | a2 | |
3 kwi 13:44