pomocy z prosta
Michał: Prosta l przechodzi przez początek układu współrzędnych. Napisz równianie tej prostej, wiedząc,
że jej odległość od punktu A= (−3, −4) jest równa 3.
3 kwi 11:41
Jack: y=ax − postać prostej l
punkt A(−3,−4)
| | |−ax+y| | | |3a−4| | |
3=d= |
| = |
|
|
| | √a2+12 | | √a2+1 | |
|3a−4|=3*
√a2+1 \
2
9a
2−24a+16=9a
2+9
24a=7
a=
724
Sprawdźmy również czy istnieje prosta pionowa odległa od punktu (−3,−4) o 3.
Ma ona postać x=a, lecz skoro przechodzi przez początek układu współrzędnych to x=0.
3=3
L=P
Zatem faktycznie istnieje również taka pionowa prosta spełniająca warunki zadania.
Odp: y=
724x oraz x=0.
3 kwi 12:25