18
Karolina: Dany jest trapez równoramienny o podstawach AB, CD. Przedłużenia ramion przecinają się w
punkcie O. Jeśli IABI=20, ICDI=15, IBCI=IADI=6, to:
a) IBOI=24
b) IBOI=18
c) IBOI=4,5
d) IBOI=10,5
3 kwi 11:11
R.W.16l:

z talesa −
x=4,5
|BO|=6+4,5=10,5
d
3 kwi 11:21
Donia : ja bym b zaznaczyła
3 kwi 12:59
3 kwi 13:01
Jack: Racja, ja tez bym inną proporcję ułożył.
gdzie x =|CO|
3 kwi 13:02
Donia : znaczy sie a

bo BO = x +6

x=18
niech ktos sprawdzi
3 kwi 13:02
Jack:
3 kwi 13:03
Donia : i to się zgadza
3 kwi 13:03