zadanie tekstowe
Monia:): do turnieju siatkówki zgłosiły sie reprezentacje wszystkich szkół w pewnym mieście. kazda
reprezentacja rozegrała jeden mecz z każda z pozostałych . Wszystkich meczów rozegrano 66. Ile
szkol brało udział w turnieju
3 kwi 10:38
Jack: | |
=66 − oblicz n  |
| |
3 kwi 10:41
Monia:): wyszło 132 ale to chyba nie jest jeszcze ostateczny wynik?
3 kwi 10:44
Jack: 132? Troszkę przy dużo, powinno wyjść 12.
3 kwi 10:45
Jack: ten nawias oznacza kombinację n po 2.
3 kwi 10:45
Monia:): pomnozyłam obie strony przez 2 zeby sie pozbyć mianownika i tak wyszoł
3 kwi 10:46
Monia:): ahh

a jak to rozwiazac?
3 kwi 10:47
Jack: n!(n−2)!*2=66
n!=(n−2)!(n−1)n
czyli
| (n−2)!(n−1)n | |
| =66
|
| (n−2)!*2 | |
Teraz trzeba n wyliczyć
3 kwi 10:51
Monia:): dziekuje
3 kwi 10:53
Jack: proszę
3 kwi 10:54