Rozwiąż nierówność. Logarytmy i funkcja wykładnicza.
Keisim: Kolejne pytanie.
Jak ugryźć taką nierówność:
| log x − 1 | |
| ≥ 0 |
| (3 − 3x)(x − 4) | |
| | x | |
Zacząłem od licznika, przekształciłem go w → log |
| |
| | 10 | |
Próbowałem też → 0 = log 1...
Trzeba sprawdzić czy mianownik ≥ 0, żebyśmy mogli go pominąć?
Nie mam pomysłu, proszę pomóżcie...
3 kwi 01:05
Jack: a) licznik jest >0 dla x∊(10,∞)
b) (3−3x)>0 dla x∊(−∞,1)
c) (x−4)>0 dla x∊(4,∞)
Pozbieraj możliwości...
3 kwi 01:10
Godzio:
x czy x − 1 jest w logarytmie
3 kwi 01:11
Keisim: Jack ma rację.
Godzio, log x, w przeciwnym razie złapałbym to w nawias.
3 kwi 01:25
Keisim: Chociaż właściwie... czy tak powinno być rozwiązane zadanie?
3 kwi 01:29
Keisim: Rozumowanie Jacka jest chyba w porządku, ale jak je zastosować do nierówności?
Jeżeli wszystkie są dodatnie to nierówność ≥0, ale przecież jest to tylko jedna możliwość...
kolejna to gdy licznik ≤0 i jeden z nawiasów w mianowniku też ≤0
albo licznik ≥0 i obydwa nawiasy w mianowniku ≤0...
Czy Jack to uwzględnił a ja po prostu nie rozumiem czegoś?
3 kwi 01:42
miki:

założenie: x >0 , x≠ 4 x≠1
Zamieniamy na postać iloczynową
( logx −1)(3−3
x) ( x −4)≥0
miejsca zerowe x= 10 x= 1 x= 4
wykres ( "fala") od prawej strony od dołu
odp: x€ ( 0, 1) U (4, 10>
3 kwi 02:10
Keisim: Dzięki bardzo Miki, to mi bardziej rozjaśniło.
3 kwi 02:58