c, geom
Bombik: A jak zrobic takie zadanie ?
Suma trzech wyrazów rosnącego ciągu geometrycznego wynosi 39.
Wyraz drugi równy jest 9. Oblicz wyraz pierwszy i trzeci.
2 kwi 23:30
Godzio: x,9,y
x + 9 + y = 39
x * y = 81
rozwiąż ten układ równań
2 kwi 23:32
Bombik: wychodzi mi cos takiego
x=30−y
30−y2=81
Co dalej z tym robić? delte liczyc ?
2 kwi 23:41
Godzio: np prawie dobrze

x + y = 30
x = 30 − y
xy = 81
y(30−y) = 81
−y
2 + 30y − 81 = 0
y
2 − 30y + 81 = 0
i teraz Δ, wyjdą Ci 2 rozwiązania z czego 1 to x a drugie to y, pamietam że zakładając że ciąg
to :
x,9,y to y > x
2 kwi 23:42
Bombik: Dziękuję bardzo, zobaczymy co mi wyjdzie
2 kwi 23:45
Bombik: wyszło 3 i 27

Dziękuję bardzo
2 kwi 23:48
Godzio:
2 kwi 23:53