Wyznacz równanie prostej AB. A(-4,-2) B(5,4)
anka: Wyznacz równanie prostej AB. A(−4,−2) B(5,4)
2 kwi 23:08
Marcin: Sam spróbuj sobie pomóc ... wzór na prostą ;
y = ax + b
podstawiasz do niego A i B. Następnie rozwiązujesz 2 układy równań, gdzie niewiadome to a i b.
2 kwi 23:19
Opa: Radzę poczytać działy na stronce a potem zadawać tu pytania jak będą jakieś niejasności.
2 kwi 23:20
Gustlik: Można bez układu równań. Wystarczy wykoprzystać wzór na współczynnik kierunkowy:
| | 4−(−2) | | 4+2 | | 6 | | 2 | |
a = |
| = |
| = |
| = |
|
|
| | 5−(−4) | | 5+4 | | 9 | | 3 | |
Podstawiamy do równania prostej:
y = ax+b
Podstawiamy teraz współrzędne któregoś z punktów A lub B i obliczamy b:
Podstawię współrzędne B:
| | 2 | | 2 | |
Prosta ma równanie: y = |
| x+ |
|
|
| | 3 | | 3 | |
3 kwi 00:42
miki:
Można też tak;
pr. AB: ( y −y
A)( x
A−x
B)= ( x−x
A)( y
A−y
B)
tylko podstawić współrzędne i po sprawie
3 kwi 00:47
heniek: a(−1,2), b (2,4)
9 kwi 10:15
chichi:
| | 4−2 | | 2 | | 2 | | 8 | | 2 | | 8 | |
a= |
| = |
| ⇒ 4=2* |
| +b ⇒ b= |
| ⇒ y= |
| x+ |
| |
| | 2−(−1) | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
9 kwi 10:22