oblicz promień
jupi: W trójkącie prostokątnym o bokach 6, 8 i 10 cm wyznacz promień okręgu wpisanego, opisanego oraz
odległość między ich środkami
2 kwi 22:56
Godzio:

okrąg opisany:
| | 2P | |
R = |
| P − pole trójkąta |
| | a+b+c | |
okrąg wpisany:
r = 2
y = 3
x
2 = 2
2 + 1
2
x
2 = 4 + 1
x =
√5
2 kwi 23:16
krzyh:

R=10/2=5
r=S/p gdzie S=6*8/2=24 p=(6+8+10)/2=12 czyli r=24/12=2
Odległość zaraz rozgryzę
2 kwi 23:26
Donia : zaraz zaraz... ale jesli małe r =2 wiec czemu ten odcinek na niebiesko tez jest rowny 2 i
wychodzi poza okrąg?
2 kwi 23:34
Godzio: nie chodziło żeby wychodził tylko ten odcinek jest nieco wyżej, nie było miejsca żeby go tam
zapisać więc oznaczyłem jego długość poniżej
2 kwi 23:35
Godzio:

Teraz widać ?
2 kwi 23:40
Donia : Tak

Dziekuje
2 kwi 23:41
miki:

IS
1S
2I=
√22+12=
√5
2 kwi 23:56